Film

‘Girl’ is beste Europese debuutfilm op EFA’s

1 'Girl' van Lukas Dhont is bekroond op de EFA’s. © RV

Girl, de debuutlangspeelfilm van Lukas Dhont, heeft de prijs van de beste Europese debuutfilm gewonnen op de European Film Awards (EFA’s) in Sevilla.

Lukas Dhont droeg tijdens zijn dankwoord de prijs op aan twee “heel speciale mensen”, namelijk hoofdrolspeler Victor Polster en Nora Monsecour, het meisje op wie Girl is gebaseerd.

De transgenderfilm Girl was samen met vijf andere films genomineerd voor de Prijs van de Europese Ontdekking, toegekend door de vereniging van filmcritici Fipresci aan de beste Europese debuutfilm. Dat waren Guilty, One Day, Scary Mother, Those who are fine en Touch me not.

Dat de debuutprijs naar een Vlaamse film gaat, is geen primeur. In 2011 ging de European Discovery Award immers naar Adem, een film van Hans van Nuffel over een mucoviscidosepatiënt.

Girl was genomineerd in drie categorieën van de EFA’s. Eerder op de avond greep hoofdrolspeler Victor Polster naast de prijs van beste acteur (die ging naar de Italiaanse acteur Marcello Fonte voor Dogman). Girl maakt daarnaast nog kans op het beeldje voor de beste film. 

nieuws

cult

zine