Film

‘Girl’ genomineerd voor Golden Globes, ook acteur ‘Beautiful Boy’ genomineerd

2 Regisseur Lukas Dhont tijdens de opening van het Filmfest in Gent. © Bas Bogaerts

Lukas Dhonts speelfilmdebuut Girl heeft een nominatie in de wacht gesleept voor de Golden Globes, de Amerikaanse film- en televisieprijzen uitgereikt door de Hollywood Foreign Press Association. De winnaars worden op 6 januari bekendgemaakt.

Girl is genomineerd voor de Golden Globe Award for Best Foreign Language Film. Dat werd net bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Hollywood.  De Belgische film neemt het op tegen Capernaum van de Libanese cineaste Nadine Labaki , Never Look away van de Duitse filmer Florian Henckel von Donnersmarck (bekend van Das Leben der Anderen), Roma van de Mexicaan Alfonso Cuaron en Shoplifters van Hirokazyu Kore-eda. Die laatste Japanse film won dit jaar de Gouden Palm op het festival van Cannes.

Lees ook

Op Oscarjacht in Hollywood met Lukas Dhont (Girl) en Felix van Groeningen (Beautiful Boy): “Soms wil ik hier echt gewoon ‘cut the crap’ roepen.”

“Ik ben de Hollywood Foreign Press Association bijzonder dankbaar”, laat regisseur Lukas Dhont weten in een eerste reactie aan het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). “Het is een grote eer om in het gezelschap te mogen zijn van zo’n fantastische filmmakers. Girl ligt me enorm na aan het hart. Het is een film ontstaan uit een vriendschap die erg belangrijk is voor mij. Iedereen die mij geholpen heeft Girl tot leven te brengen wil ik vastpakken en in hun oor fluisteren: Golden. Globe. Nominatie.”

Beautiful Boy

2 Timothee Chalamet. © Photo News

Ook Beautiful Boy kreeg een nominatie: Timothée Chalamet werd voor zijn rol in de dramatische prent over een vader-zoonrelatie genomineerd in de categorie Beste Mannelijke Bijrol. Beautiful Boy is het Hollywood-debuut van de Belgische regisseur Felix van Groeningen.

De bijna 23-jarige Chamalet, die doorbrak met zijn rollen in Lady Bird en -vooral - de holebi-bildungsfilm Call me by your name, neemt het in zijn categorie op tegen Mahershala Ali (Green Book), Adam Driver (BlacKkKlansman), Richard E. Grant (Can you ever forgive me?) en Sam Rockwell (Vice).

Tot slot werd ook The Alienist genomineerd in de categorie Best Television Limited Series or Motion Picture Made for Television. The Alienist is een tv-reeks over het New York van eind 19de eeuw gemaakt voor Netflix door landgenoot Jakob Verbruggen.

cult

zine