Film

Filmposter Belgica met parende dieren niet te zien in treinstations

Geen 'pietjes' op het spoor

2 © Filmstill Belgica

Opvallend: de originele poster van Belgica mag niet in de Parijse metrostations hangen, en evenmin in de Belgische treinstations.

2 De oorspronkelijke filmposter van Belgica. © rv

Op de affiche van de film zie je de omtreklijnen van een neushoorn die beklommen wordt door een damhert. Dat het een mannetjesdier betreft, blijkt niet alleen uit zijn mooie gewei. Want het contactpuntje tussen beide dieren, een staafje, blijkt niet de staart van de neushoorn.

Ontwerper Mario Debaene maakte het beeld toen Felix Van Groeningen een logo zocht voor het café waar het in de film om draait. Hij wou een beeld dat "de zottigheid, het gedurfde, het aparte, en de stoutheid van Belgica vatte", zegt producent Dirk Impens.

Anderen zagen iets anders in het beeld. Iets wat onschuldige kinderen zou kunnen choqueren, zo blijkt. De Franse filmdistributeur zag de affiche geweigerd in de Parijse metro's. Waarop producent Dirk Impens aan de Belgische distributeur KFD suggereerde om de poster uit voorzorg ook eens voor te leggen aan Publifer, het filiaal van de NMBS dat bevoegd is voor alle reclame op de Belgische spoorwegen.

Share

'Wij zijn absoluut niet voor censuur, maar de tweede affiche vonden wij makkelijker haalbaar'

Publifer

Roland Van Kerckhove van Publifer heeft naar eigen zeggen nooit een verbod opgelegd. "We hebben gewoon gevraagd: hebt u geen andere visual?", zegt Van Kerkchove. "Volgens ons contract met de NMBS mogen we geen politieke standpunten toelaten, mogen de goede zeden niet geschonden worden, en zijn ook boodschappen van confessionele aard verboden. Maar goed, KFD is met een beeld aangekomen dat aanvaardbaarder was. Wij zijn absoluut niet voor censuur, maar de tweede affiche vonden wij makkelijker haalbaar."

Op het Sundance Festival in Utah, waar de film in wereldpremière ging, werd wel de oorspronkelijke affiche gebruikt en waren er geen problemen, zegt persverantwoordelijke Gudrun Burie. "De mormonen daar hebben voor alles regels. Maar blijkbaar schonden we daar met de affiche geen enkele van. De posters en badges, waarop het affichebeeld staat, waren er razend populair. Maar goed, hier moet dus het pietje van het damhert verstopt worden."

nieuws

cult

zine