film

De rotte wereld van het Wilde Westen

Misdaaddrama

1 © rv

Van: David Mackenzie Met: Chris Pine, Ben Foster, Jeff Bridges, Gil Birmingham Duur: 102 minuten

Texas? Is dat niet die zuidelijke staat die ooit werd bevolkt door de Comanche en die door de VS werd geannexeerd ten nadele van Mexico? En is de Lone Star State ook niet een van die staten waar het zichtbaar dragen van wapens is toegestaan? Dat historische verleden en die geweercultuur komen erg beheerst en onheilspellend samen in Hell or High Water, een neonoir met moderne westerntrekjes.

Het opzet van de eerste Amerikaanse film van de Britse regisseur David Mackenzie is even direct als simpel. De broers Toby (Chris Pine) en Tanner (Ben Foster) beginnen aan een reeks bankovervallen om een woonkrediet af te betalen, anders legt de bank beslag op hun ranch. En terwijl ze aan hun raids beginnen in de slaperige stadjes van de door recessie geteisterde streek, krijgen ze twee Texas Rangers, onder wie een halve indiaan, in hun kielzog.

Toch krijg je veel meer dan een klopjacht. De vier acteurs biologeren, met voorop Jeff Bridges, als de cynische, pensioenrijpe marshal die racistisch uithaalt naar zijn partner. En het scenario van Taylor Sheridan is bijzonder gelaagd: thema's als armoede, het parasiteren van banken, kille bureaucratie, racisme, wanhoop en waardigheid worden laconiek aan elkaar geregen tot een ambigue wraakverhaal. Plus: de fraaie, weemoedige score is van Nick Cave en Warren Ellis.

nieuws

cult

zine