Star Wars

De haat van 'Star Wars'-fans voor Jar Jar Binks dreef acteur Ahmed Best bijna tot zelfdoding. Hoe moet je omgaan met boze fans?

- Bor Beekman - Bron: De Volkskrant
3 Ahmed Best als Jar Jar Binks. © De Volkskrant

"Dit was de plek waar ik bijna een einde aan mijn leven maakte", schreef Acteur Ahmed Best (aka Jar Jar Binks uit Star Wars) onlangs op Twitter. De verwoestende invloed die het spelen van het gehate personage Jar Jar Binks in de Star Wars-films op hem heeft gehad, is enorm. ’s Werelds lucratiefste filmfranchise worstelt namelijk met 'toxic fandom': boze fans die chronisch ontevreden zijn.

Jar Jar Superstar, kopte Rolling Stone in juni 1999. Op de cover van het Amerikaanse tijdschrift pronkte de snuit van een kikker-kameelachtig wezen met koplampogen, hangende flaporen en dikke lip. Dit was – primeur! – de beoogde ster van The Phantom Menace, de eerste Star Wars-speelfilm na zestien jaar rust in het universum van George Lucas. Jar Jar Binks betrof het eerste geheel digitale wezen in de sciencefictionreeks; er was nog wel een rubberen pop, en een man in de pop, maar die diende als bewegingsstudie voor het vijftienkoppige team dat de animatiehuid aanbracht – een revolutionaire techniek.

nieuws

cult

zine