Film

Cursus wereldverbeteren in vijf lessen

1 De beelden van de eerste Greenpeace-acties gingen de wereld rond. © rv

Vandaag is Greenpeace wellicht de bekendste milieubeweging van de planeet. Nochtans is dit groene verhaal klein begonnen. Deze opwindende documentaire maakt duidelijk hoe de Canadees Bob Hunter zich meer dan veertig jaar geleden in de strijd voor onze aarde gooide.

Share

Al vlug kwam Hunter tot de constatering dat woorden weinig uithaalden. Er waren daden nodig. En beelden van die daden

Bob Hunter was een jonge Canadese journalist die begin de jaren 70 in zijn wekelijkse column voor The Vancouver Sun de lamentabele manier aankloeg waarop de mens met zijn omgeving omging. Hunter predikte respect voor de medemens, maar ook voor andere wezens en voor de bol waarop we leven. Al vlug kwam hij tot de constatering dat woorden weinig uithaalden. Er waren daden nodig. En beelden van die daden. 'Plant a mind bomb' is dan ook de eerste van de vijf regels die hij oplijstte voor al wie de wereld wilde verbeteren. Het menselijk geweten werd een wapen waarmee gerevolteerd kon worden. De Britse documentairemaker Jerry Rothwell deed er zeven jaar over om het unieke beeldmateriaal te verzamelen waarmee hij in zijn opwindende documentaire de woelige beginjaren van Greenpeace belicht.

De milieubeweging ontstond toen president Nixon aankondigde dat hij nucleaire testen zou uitvoeren op het eiland Amchitka, in Alaska. Bob Hunter charterde prompt een gammele zeeschuit die hij bevolkte met een bende jonge idealisten - allen even gek en gedreven als hij. 'Put your body where your mouth is' was zijn tweede regel. Er niet alleen over praten, maar ook in actie schieten. De jonge wolven die absoluut geen zeebenen hadden, herdoopten de 'Phyllis Cormac' tot de 'Greenpeace'. De eco-warriors wilden vechten voor vrede op aarde en voor vrede voor die aarde. Hun eerste missie was maar een half succes. Ze konden de kernproeven niet tegenhouden, maar de actie van de jonge durvers vond zo'n weerklank, dat meer en meer idealisten zich aanmelden om deel uit te maken van de beweging.

Toen bij een volgende missie een harpoen langs de oren van Hunter en een van zijn bebaarde kompanen suisde, alvorens zich in de huid van een walvis te boren, had Greenpeace een nieuwe mindbomb beet. De beelden gingen de wereld rond en de beweging barstte uit haar voegen. En zo komt Rothwell uit bij Hunters regel drie ('De revolutie laat zich niet organiseren') en vier ('Vrees succes'). En laat hij de hippies van weleer aan het woord, vaak nog altijd met baard en lang haar, om de problemen te belichten die met de groei van de milieubeweging gepaard gingen.

Seventiesmuziek

Hunter is er niet meer bij. 'Let the power go' was zijn vijfde regel. Hij overleed in 2005 aan kanker. Tegen die tijd was hij een eco-hero volgens Time. Op de tonen van swingende seventiesmuziek laat Rothwell zijn vaak grappige teksten inlezen door acteur Barry Pepper. En tegen het eind is het duidelijk dat wereldverbeteraars ook maar mensen zijn. Maar de wereld zou er een stuk slechter aan toe zijn zonder hen.

Abonnee van De Morgen? Ga morgen (woensdag 4/11) naar How to Change the World en krijg een tweede ticket gratis. Claim uw bon op demorgen.be/plus/voordelen.

nieuws

zine