Film

Anne Hathaway steekt hand in eigen boezem: "Ik heb vrouwelijke regisseurs oneerlijk behandeld"

Actrice Anne Hathaway heeft zich uitgesproken over de gevaren van vrouwenhaat. Ze vertelde nieuwszender ABC dat ze in het verleden moeite had om vrouwelijke regisseurs volledig professioneel te vertrouwen.

1 Actrice Anne Hathaway. © EPA

Hathaway merkte op dat de reden waarom ze regisseurs als Lone Scherfig, bekend van films als One Day waarin Hathaway de hoofdrol vertolkte, anders benaderde wel eens gendergerelateerd zou kunnen zijn. "Ik vind het jammer dat ik haar niet gemakkelijker vertrouwde", zei de actrice. "En ik ben tot op de dag van vandaag bang dat ik haar wantrouwde omdat ze een vrouw is."

Voor Hathaway voelde het aan als een bekentenis, maar ze is er rotsvast van overtuigd dat een dialoog rond misogynie in het vak broodnodig is. De actrice probeerde de afgelopen jaren zelf actief samen te werken met vrouwelijke regisseurs. 

Share

'Er is geen tekort aan vrouwelijke regisseurs. Er is enkel een groot gebrek aan mensen die vrouwelijke regisseurs een kans willen geven'

Regisseur Lexi Alexander

Het tekort aan vrouwelijke regisseurs is een felbesproken onderwerp de laatste tijd. Regisseur Lexi Alexander, die onder andere een episode van de tv-serie Supergirl regisseerde, benadrukt wel dat het framen van de discussie op die manier het probleem enkel in de hand werkt. "Er is geen tekort aan vrouwelijke regisseurs. Er is enkel een groot gebrek aan mensen die vrouwelijke regisseurs een kans willen geven."

Vorig jaar nog deed een uitspraak van Star Wars-producer Kathleen Kennedy heel wat stof opwaaien. Kennedy leek te suggereren dat veel vrouwen niet ervaren genoeg zijn om een Star Wars-film te regisseren. "Een vrouwelijke regisseur moet klaar zijn voor succes. De Star Wars-films zijn gigantisch en je kan er niet aan beginnen zonder ervaring."

cult