James Cromwell

Acteur James Cromwell gaat de cel in

James Cromwell gaat vrijdag de cel in. De 77-jarige acteur verdwijnt één week lang achter de tralies omdat hij weigert de boete te betalen die hij in 2015 opliep bij een protestactie tegen een gascentrale.

1 James Cromwell in 'Babe'. © rv
Share

Een boete betalen is zoveel als schuld bekennen, dat weiger ik te doen

James Cromwell

Cromwell, bekend van films als L.A. Confidential, The Green Mile en Babe - een rol die hem een Oscar-nominatie opleverde - was één van de zes activisten die in december 2015 een sit-in organiseerden aan de ingang van een gascentrale in Wawayanda, New York. Met hun actie wilden ze protesteren tegen de bouw van de centrale die gebruik maakt van natuurlijk gas om elektriciteit op te wekken. Volgens Cromwell en co. vormt de uitstoot van die centrale een bedreiging voor de omgeving en zou het gebruik van natuurlijk gas ook andere bedrijven aanzetten om via de erg schadelijke fracking-techiek gas te gaan winnen. 

Unieke ervaring

Cromwell werd opgepakt en in juli van dit jaar veroordeeld tot een boete van 375 dollar en 16 uur gemeenschapsdienst. Maar de acteur weigerde te betalen. "Die boete betalen betekent zo veel als schuld bekennen", vertelde hij aan People Magazine. "En dat weiger ik te doen. Het zou afbreuk doen aan het belang van ons protest. Dan ga ik liever de cel in." 

Cromwell kijkt naar eigen zeggen zelfs uit naar zijn tijd in de cel. "Het wordt sowieso een uitzonderlijke ervaring. Ik hoop te weten te komen wat de impact van ons gevangenissysteem is op de mensen die vaak voor jaren achter de tralies verdwijnen." 

Na zijn kortstondige straf reist Cromwell door naar Londen. Daar wordt hij verwacht op de set van Fallen Kingdom, het vervolg op de dino-film Jurrasic World.

nieuws

cult

zine