Review

'The Killing of a Sacred Deer': huiveringwekkend grappig

1 Colin Farrell als hartchirurg Steven. Hij wordt door een tiener voor een gruwelijke keuze gesteld. © rv

Wie op Halloween écht wil huiveren: ga naar The Killing of a Sacred Deer kijken. Geen pure horror, wel een bovennatuurlijke tragedie van Yorgos Lanthimos (The Lobster).

"Je hebt mooie handen", zegt Anna (Nicole Kidman) tegen Steven (Colin Farrell), "maar ze zijn levenloos". Hij is hartchirurg: die mooie handen van hem redden levens, maar: één foutje en er vallen doden. Zo is op zijn operatietafel jaren geleden een man gestorven. Had Steven toen een glas te veel op? Hoe dan ook: hij zal boeten.

Zijn straf komt in de vorm van Martin (Barry Keoghan), de tienerzoon van de overleden patiënt, die aanvankelijk een vervangvader ziet in Steven, maar hem uiteindelijk voor een onmogelijke keuze stelt.

Wie (of wat) is die jongen? Een god? De vele religieuze referenties doen iets in die richting vermoeden. Maar logische verklaringen geeft Lanthimos niet. Hij sleurt je onverbiddelijk mee in zijn nachtmerrielogica.

Kurkdroog

Share

De film speelt zich af in de wereld zoals we hem kennen, en dat maakt hem alleen maar ijzingwekkender

Al speelt de film zich - in tegenstelling tot zijn vorige werk - voor het eerst niet af in een parallel universum, maar wel in de wereld zoals we hem kennen. En dat maakt deze film alleen maar ijzingwekkender.

Tegelijk verloor de regisseur zijn kurkdroge humor niet. De botte dialogen - 'Onze dochter is beginnen te menstrueren' - bezorgen je een voortdurende grijns. Die wordt helemaal sardonisch wanneer Steven met zijn rug tegen de muur staat, en ziet hoe zijn kinderen wanhopig in zijn gunst proberen te komen. Pijnlijk grappig.

The Killing of a Sacred Deer is een ijskoude tragikomedie over een ingedommelde burgerman die met geweld uit zijn apathie wordt getrokken. Dat de film niet de emotionele impact van The Lobster heeft, is geen probleem - of vond u The Shining ook niet goed omdat u er vanbinnen niet warm van werd? Dit is cinema die uitdaagt en overweldigt.

In zijn vorige films werden ogen uitgestoken, honden doodgeschopt en katten met een snoeischaar vermoord. En Yorgos Lanthimos is niet van plan om water bij zijn bloedrode wijn te doen. Lees het interview met de regisseur in de pluszone van De Morgen.

nieuws

cult

zine