Film

‘Kedi’: veel meer dan een docu over katten

1 © rv

In Kedi volgt documentairemaakster Ceyda Torun zeven van de honderdduizend straatkatten in Istanbul. Voor kattenliefhebbers, zoals ondergetekende, zijn hun kleine maniertjes en koppige karakters een plezier om naar te kijken. Maar hondenvrienden, vrees niet.

*** Dit artikel dateert van 6/8/17. De film is opnieuw te zien tijdens het documentairefestival Docville. *** 

Torun gebruikt de poezen vooral als schattig vehikel om menselijke verhalen te vertellen. Van de personen waar de bewuste katten het vaakst rondhangen. Want ondanks dat de dieren geen échte thuis hebben, wisten ze zich allen wél te hechten aan een van de inwoners van Istanbul. En vice versa.

Het opzet klinkt op papier als een degelijke aflevering van Iedereen beroemd, iets wat net zo goed tot tv-lengte geknipt had kunnen worden. Maar Torun heeft haar gesprekspartners goed gekozen. Het duurt even, tot ergens halfweg de film, eer duidelijk wordt dat niets vrijblijvend is.

Share

De film kan bekeken worden als een metafoor voor Turkije, via verhalen over de oprukkende urbanisatie, de invloed van het Westen en de instroom van buitenaf

De hele uiteenzetting kan bekeken worden als een metafoor voor Turkije, via verhalen over de oprukkende urbanisatie, de invloed van het Westen en de instroom van buitenaf. Met telkens de kat als een spiegel van de maatschappij, zoals een van de getuigen het noemt. Of ook: net als katten heeft iedereen recht op vrijheid.

“De problemen die straatkatten moeten overwinnen, lijken op de problemen die we allemaal hebben”, besluit een van de getuigen. “Het zou makkelijk zijn om straatkatten aan te pakken als een probleem. We kunnen er ook van leren om weer samen te leven.” En zo overstijgt een docu over katten toch weer het gewone.

Ook cinematografisch weet Torun haar betoog aantrekkelijk te houden. Ze vertrekt vanuit dronebeelden van het Istanbul zoals het in onze gedachten opduikt. Om dat vogelperspectief al snel te verlaten voor het compleet omgekeerde, met een camera die vastgebonden lijkt aan het vlooienbandje van een kat. Kedi vertrekt vanuit het standpunt van de zwerfdieren, in onderwerp en in beeld. En slaagt erin om – wanneer de cirkel rond is – ook veel te hebben verteld over de stad en haar inwoners. Mens en dier.

Lees hier ons interview mer Ceyda Torun.

Vanaf 9/8 in de zalen. Op 8/8 in avant-première in o.a. Sphinx (Gent), ZED (Leuven), Cartoon's (Antwerpen) en Aventure (Brussel). Op verschillende plaatsen wordt Kedi voorafgegaan door de korte animatiefilm Catherine.

Documentaire
Regie: Ceyda Torun
Met: Sari, Duman, Bengü
Duur: 79 minuten

Dossier Docville 2018
Dossier Docville 2018

Elke dag tipt een Cult.redacteur een film op het documentairefestival Docville in Leuven.

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine