Johan Heldenbergh

“Dankzij Tarantino ben ik beginnen schrijven”

Patrick Duynslaegher praat met theaterbeest Johan Heldenbergh over zijn passie voor film

Geef Johan Heldenbergh de kans om over film te praten en hij zwijgt geen minuut. Na een zware depressie is de Gentse theater-, film- en televisieacteur weer kwiek en fit aan het werk, sinds The Broken Circle Breakdown vooral in Frankrijk. Een gesprek over zijn eerste Hollywoodrol in The Zookeeper’s Wife, zijn complexe relatie met de Franse cinema en waarom hij graag naakt in een aquarium ligt.

2 Johan Heldenbergh: "In The Zookeeper's Wife moest ik Engels met een Oost-Europees accent spreken. Vreselijk." © Tom Christiaens

Omdat op televisie geen plaats is voor een deftige talkshow over film, doet Film Fest Gent het dan maar zelf. In De Krook vindt maandelijks de Film Fest Gent Talkies plaats voor een levend publiek. Op de derde editie was Johan Heldenbergh de centrale gast.

Gemakkelijke acteur

Toen Johan Heldenbergh als zestienjarige ET en Raiders of The Lost Ark had gezien, wilde hij Steven Spielberg worden. Maar hij koos voor een theatercarrière. “Omdat er in die tijd geen goede Vlaamse films of televisieseries werden gemaakt.”

Uit financiële overweging dook hij later toch geregeld op in films. “Met het hongerloontje dat ik in het theater verdiende, kon ik geen drie kinderen onderhouden. Daarom moest ik wel elk jaar in een film spelen.”

Share

'Voor mij is de regisseur heilig. Hij is de belangrijkste persoon op de set. Daarom zal ik nooit dwarsliggen'

Johan Heldenbergh

Heldenbergh ziet zichzelf als een gemakkelijk acteur om mee samen te werken. “Voor mij is de regisseur heilig", klinkt het. "Hij is de belangrijkste persoon op de set. Hij heeft het recht zijn verhaal te vertellen zonder compromissen. Daarom zal ik nooit dwarsliggen.”

Frankrijk betaalt beter

De Gentse acteur acteerde de voorbije drie jaar in zes Franse films. Sinds The Broken Circle Breakdown in Parijs werd vertoond, krijgt hij volop aanbiedingen van onze zuiderburen. Toch heeft hij een dubieuze relatie met het land.

“In Frankrijk word je als acteur niet ten volle gerespecteerd als verhalenverteller. Je bent er louter een uitvoerder. Wie daar zijn mond opendoet, wordt als een diva of narcist weggezet. Maar toegegeven, ik word er wel dubbel zoveel betaald als in Vlaanderen. Als ik daar in drie films acteer, is mijn jaar goed.”

Oost-Europees Engels

Wanneer zijn Hollywooddebuut The Zookeeper’s Wife ter sprake komt, heeft Heldenbergh niets dan lof voor zijn tegenspeelster Jessica Chastain. Al vond hij het wel vreselijk dat hij in dit waargebeurde oorlogsverhaal Engels moest spreken met een Oost-Europees accent.

Verder had Heldenbergh het op Film Fest Gent Talkies nog over zijn sympathie voor westerns, regisseurs Felix van Groeningen en Quentin Tarantino.

“Nadat ik Pulp Fiction driemaal in een week had gezien, ben ik zelf gaan schrijven. De toegankelijke dialogen die Tarantino neerpent om zijn personages te maken, dat moest en zou ik ook kunnen. Tarantino is een held. Mocht hij me ooit bellen voor één van zijn films, dan heb ik het allerhoogste bereikt.”

Herbeluister hieronder Film Fest Gent Talkies met Johan Heldenbergh.

2 Het panel van de derde Film Fest Gent Talkies: Steven Tuffin, Britt Valkenborghs, Patrick Duynslaegher & Johan Heldenbergh. © Tom Christiaens

nieuws

cult