Streetart

Wereld valt voor streetart van Belgen Roa en Strook

Straathonden als uithangbord

5 'Jumping Wolf' van Gentenaar Roa in Rome (Italië). © 999Contemporary

Belgen boven in de wereld van de streetart. Althans, zo denkt de Amerikaanse nieuwssite The Huffington Post erover. In hun top-20 van invloedrijkste/mooiste/coolste muurschilderingen van het afgelopen jaar duiken ook twee landgenoten op. Met op nummer twee: de 'Jumping Wolf' van Roa, die van een lelijk flatgebouw in Rome in een handomdraai een eyecatcher maakt.

De Gentse straatkunstenaar mag zijn werk dan nooit ondertekenen, zijn even gigantische als gedetailleerde dierentekeningen zijn een duidelijk visitekaartje. Van een alligator in Atlanta tot vechtende fretten in Londen en een leguaan in Nieuw-Zeeland, immer in zwartwit. Als Roa kleur gebruikt, is het bloedrood, zoals bij de onthoofde vogel in Californië. Dat de Gentenaar inmiddels wereldberoemd is bleek vorige maand nog, toen bekendraakte dat zijn werk te zien zal zijn in een videoclip van U2.

Zo mediaschuw Roa is (de dertiger geeft bijna nooit interviews en houdt zijn gezicht en echte naam uit de media), zo open is de andere Belg in het lijstje: Stefaan De Croock alias Strook heeft een eigen website inclusief biografie en contactformulier. De 32-jarige Bruggeling wist The Huffington Post vooral te overtuigen met zijn 'Wood & Paint', "een romance tussen gerecycleerd hout en verf uit een spuitbus", een liefdesspel tussen twee kleurrijke geometrische figuren op een Brugse gevel.

Konden ook nog bekoren: de Don Quichote-muurschildering van de Chileense Inti in het Spaanse Quintanar de la Orden, de "hypnotiserende minimalistische" bladeren en lianen van de Italiaanse graffitikunstenaar Tellas en 'Street Story' van Best Ever in Londen, die het verhaal vertelt van Britse dakloze jongeren.

5 'Street Story' van Best Ever in Londen (Groot-Brittannië). © rv
5 Werk van Tellas in Udine (Italië). © rv
5 'Wood & Paint' van Strook in Brugge.
5 'Don Quichote' van Inti in Quintanar de la Orden (Spanje).

nieuws

cult

zine