Beeldende kunst

Verwijdering erotisch doek was een stunt

1 Het bewuste werk. © BELGA

Een museum in Manchester heeft een werk van de schilder John William Waterhouse een week lang naar de kelder verbannen, naar eigen zeggen om als onderdeel van een eigentijds kunstproject hierover een discussie los te maken. Zaterdag werd het schilderij op zijn oude plek teruggehangen.

Een knappe jongeman, de Griekse held Hylas, die zich in een meer vol lelies en naakte, aantrekkelijke nimfen begeeft. Deze erotische fantasie van John William Waterhouse is een van de populairste schilderijen in de Manchester Art Gallery.

Toen het vorige week ineens naar de kelder was verbannen, vreesden kunstliefhebbers dat de 'nieuwe puriteinen' in de slipstream van de #MeToo-discussie achter de verhuizing van deze 'Victoriaanse softporno' zaten en dat er nog veel meer meesterwerken aan het zicht zouden worden onttrokken.

Het museum zei daarop in samenwerking met de eigentijdse kunstenaar Sonia Boyce met deze 'artistieke daad' een discussie te willen openen over de rol van vrouwelijk naakt in de kunst. Opmerkelijk detail: ook de kaarten van het schilderij waren uit de museumwinkel gehaald.

Dit weekend kwam het museum met een persbericht waarin werd betoogd dat de tijdelijke verbanning van Hylas en de nimfen naar de kelder onderdeel was van een project van Boyce in de aanloop naar een in maart te openen solo-expositie van haar. Het museum zegt nu zeer in zijn nopjes te zijn met de golf aan reacties op de tijdelijke verhuizing van het schilderij: 'Fantastisch.'

nieuws

cult

zine