Expo

Vechten voor een morzel vrijheid

Legendarische foto's van Josef Koudelka over Praagse Lente nu in Botanique

2 © Josef Koudelka/Magnum Photos

Josef Koudelka's foto’s over het neerslaan van de Praagse Lente in 1968 veroorzaken een bijna fysieke sensatie. Je ruikt het angstzweet, je hoort het gebulder van de Russische tanks en je proeft de vrijheidsdrift. Een expo in de Botanique toont deze indrukwekkende reeks.

Share

Koudelka plaatst je in het heetst van de strijd. Alsof het geweld elk moment weer kan opflakkeren

"Josef, you have an eye. Go and use it", zo vertrouwde een docent de jonge Koudelka ooit toe toen hij zijn eerste, voorzichtige stappen in de fotografie zette. Kort daarna gaf de Tsjech zijn studies als luchtvaartingenieur op en gebruikte hij dagelijks zijn oog. En wat voor een. Josef Koudelka (80) werd, in het kielzog van Robert Frank en Henri Cartier-Bresson, een van de peetvaders van de humanistische fotografie, met gloedvolle documentaires over zigeuners, vluchtelingen en Palestina en Israël.

Wie in de Brusselse Botanique op Koudelka's beroemde reeks over de Praagse Sovjet-invasie in augustus 1968 stuit, herontdekt een fotograaf die dramatische esthetiek, gevoel voor compositie en menselijkheid in een beeld weet te proppen.

nieuws

cult

zine