expo

Tom Lanoye wint Constantijn Huygensprijs 2013 voor hele oeuvre

1 Tom Lanoye. © PHOTO_NEWS

Schrijver Tom Lanoye krijgt de Constantijn Huygensprijs 2013 voor zijn hele oeuvre. Dat is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland.

"Al dertig jaar wordt het werk van Tom Lanoye bevolkt door mensen die hun stem laten horen, het woord nemen en hun verhaal doen", klinkt het juryrapport van de Jan Campert Stichting.

Tom Lanoye (1958) is romancier, dichter, scenarist en theaterauteur. Zijn werk en de literaire prijzen die hij won, beslaan een lange lijst. Lanoye debuteerde in 1985 met 'Een slagerszoon met een brilletje'. Daarna volgden nog onder meer 'Alles moet weg', 'Kartonnen dozen' en de 'Monstertrilogie'. In 1997 bewerkt hij acht koningsdrama's van Shakespeare in 'Ten Oorlog', een theatermarathon van twaalf uur. Eind 2009 verschijnt zijn roman 'Sprakeloos', een ode aan zijn overleden moeder. Vorige maand bracht Lanoye nog zijn roman 'Gelukkige slaven' uit.

De Constantijn Huygens-prijs wordt sinds 1947 jaarlijks uitgereikt voor complete oeuvres. Onder anderen Harry Mulisch, Jeroen Brouwers en A.F.Th. Van der Heijden wonnen de prijs al. Tot nu toe telde de lijst ook vijf Belgische schrijvers: Willem Elsschot, Louis Paul Boon, Maurice Gilliams, Hugo Claus en Leonard Nolens. Daar komt nu dus Tom Lanoye bij. Naast de eer wint de schrijver ook 10.000 euro.

cult

zine