Virtual Reality

‘The Deserted’: fascinerende virtual reality-ervaring in een badkuip

- Berend Jan Bockting - Bron: De Volkskrant
2 Lee Kang-sheng speelt in ‘The Deserted’ een man die leeft op het ritme van zijn herinneringen. © RV

In de virtual reality-installatie van de Taiwanese filmmaker Tsai Ming-liang is een badkuip het middelpunt. Met VR-bril op worden de bezoekers van het Amsterdamse filmmuseum Eye meegesleurd in een even absurd als fascinerend experiment.

Daar zit je dan, in een grote uitgezakte plastic badkuip gevuld met een bodempje water, starend in het ontblote kruis van Lee Kang-sheng. Tussen de benen van de Taiwanese acteur zwemt een vis, die hij af en toe liefkozend streelt.

Op het eerste gezicht is het een volslagen absurde situatie, ergens in The Deserted, het fascinerende, 55 minuten durende virtual reality-experiment van de gelauwerde filmmaker Tsai Ming-liang (61). Alsof de Taiwanees zijn publiek opgewekt toelacht: jullie willen worden ondergedompeld? Jullie wórden ondergedompeld.

The Deserted is vanaf donderdag de nieuwste aflevering in de spannende 'Xtended'-reeks van Eye, waarmee het Amsterdamse filmmuseum met bioscoop om de paar maanden virtual realityprojecten en vooraanstaande filmmakers of kunstenaars binnenhaalt.

nieuws

cult

zine