Voorpublicatie

S.M.A.K.-directeur Philippe Van Cauteren schrijft brief aan Jan Hoet: ‘Museum is machine tegen onverschilligheid’

4 Directeur Philippe Van Cauteren in het S.M.A.K. © Eric de Mildt

De voorbije jaren schreef S.M.A.K.-directeur Philippe Van Cauteren verschillende brieven aan kunstenaars. Hij bundelde ze in een boek dat begint met een brief aan zijn voorganger Jan Hoet, over het nieuwe S.M.A.K. dat hij voor ogen heeft – drie keer zo groot als het huidige museum. Vermoedelijk prijskaartje: 60 miljoen euro, “slechts een fractie van de waarde van de collectie van S.M.A.K.”. Een exclusieve voorpublicatie van de brief.

In 1983 organiseerde het toenmalige MHK (Museum van Hedendaagse Kunst, in 1999 omgedoopt tot S.M.A.K.) een tentoonstelling naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de vriendenvereniging Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst met als titel Museum zoekt museum: projecten voor een autonoom museum van hedendaagse kunst, in confrontatie met opties en realisaties in binnen- en buitenland. Misschien klinkt het verbazingwekkend, maar ongeveer 35 jaar later is het museum nog steeds op zoek! In drie decennia is de wereld en de kunstwereld rondom het museum vanzelfsprekend veranderd, maar de elementaire noden van het museum blijven nog dezelfde. 

Nu de Vrienden van het S.M.A.K. hun zestigste verjaardag vieren, zou een gelijkaardige tentoonstelling een zinvolle opzet kunnen zijn. Maar een museum zoekt vanzelfsprekend méér dan een museum. Een museum zoekt betekenis en probeert een rol op te nemen in de ons omringende complexe gefragmenteerde wereld. Welke plek kan het museum zijn wanneer het culturele aanbod overwegend gedicteerd wordt door behapbaar entertainment? Wat betekent het museum morgen als fysieke plaats in een realiteit die toenemend virtueel en digitaal is? Hoe verhoudt het museum zich tegenover het toenemende dictaat van het getal, de middelmatigheid van het meten? En hoe weet het museum aanknoping te vinden bij de culturele veelzijdige en sociaal diverse maatschappij die we vandaag zijn? Voor wie is het museum met andere woorden gedacht? 

nieuws

cult

zine