Retrospectieve

Rik Wouters retrospectieve is feest van licht en kleuren

3 Herfst, 1913, olieverf op doek. Wouters’ vrouw en muze Nel staat buiten aan een raam en kijkt naar binnen. Vurig landschap op de achtergrond, alsof de felle herfstkleuren de wereld in brand zetten.  rv © Lukas - Art in Flanders vzw. Foto Hugo Maertens

Onlangs maakte hij nog het Modemuseum van Antwerpen onveilig, nu krijgt hij een grootse retrospectieve, en terecht: Rik Wouters heeft een briljant en kleurrijk oeuvre nagelaten. Iets meer dan honderd jaar na zijn dood sluit deze overzichtstentoonstelling de reeks herdenkingsinitiatieven af met vuurwerk.

Verrassend is de tentoonstelling niet – het oeuvre van Rik Wouters is intussen genoegzaam bekend – maar sterk des te meer. Nooit eerder werden zijn belangrijkste werken samen aan het publiek gepresenteerd. Daarvoor werkten de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België samen: het MSK Brussel kreeg een hoop topwerken in bruikleen, onder meer van het MSKA, dat een indrukwekkende collectie Rik Wouters in zijn bezig heeft, maar dat zelf pas eind 2019 weer de deuren zal openen voor het publiek. In een zeer bevattelijke overzichtstentoonstelling krijgen we schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen van het multitalent te zien.

nieuws

cult

zine