Schilderkunst

Rijksmuseum start het Rembrandtjaar met een ambitieuze en atypische tentoonstelling

4 Het schilderij ‘Het Joodse bruidje’ van Rembrandt van Rijn wordt opgehangen in het Amsterdamse Rijksmuseum, vier dagen voor de publieksopening van de tentoonstelling ‘Alle Rembrandts’. © ANP

Nederlands beroemdste schilder, Rembrandt van Rijn (1606-1669), is dit jaar 350 jaar geleden overleden, en dat zullen we geweten hebben. Drie exposities – in het Rijksmuseum (Amsterdam), het Rembrandthuis (Amsterdam) en het Mauritshuis (Den Haag) – zetten het Rembrandtjaar in. Het Rijks­museum geeft de tekeningen en etsen van de schilder eindelijk de plaats die ze verdienen.

Oog in oog met Rembrandt. Zijn haar zit wild. Zijn blik is vastberaden. “Dit is mijn gezicht”, lijkt de jonge schilder te zeggen, “en u doet er goed aan het te onthouden”. O, jeugdige onverschrokkenheid.

Share

Het Rijksmuseum toont al zijn Rembrandts: 22 schilderijen, 60 tekeningen en 300 etsen

Het geëtste zelfportret op pasfotoformaat hangt te midden van 32 andere zelfportretten – veel etsen, een enkel schilderij. Ze tonen de kunstenaar in al zijn personae: chic als de sultan van Bagdad of armoedig als een bedelaar; “Asjemenou” zeggend als Loekie de Leeuw of “Gna, gna, gna” grinnikend als een Disney-schurk; fronsend, lachend, grimassend en verbazing voorwendend, met trekken die steeds net weer anders zijn, en een neus die lijkt te groeien en krimpen.

nieuws

cult

zine