VRT

Philippe Van Snick gaat kunst maken voor het nieuwe VRT-gebouw

2 Philippe Van Snick zal kunst voor het nieuwe VRT-gebouw creëren. © VRT

Philippe Van Snick is aangesteld voor de realisatie van een kunstopdracht voor de VRT. In september 2017 startte een uitgebreide zoektocht naar een kunstenaar die kunst voor het nieuwe gebouw kan creëren. 

De zoektocht werd begeleid door de kunstcel van het departement Cultuur van de Vlaamse overheid en door twee externe artistiek deskundigen. Uiteindelijk koos de VRT-jury voor Philippe Van Snick (71).

Share

'Zowel bij tijdgenoten als bij jonge kunstenaars geniet hij een uitstekende reputatie'

Chantal Pattyn, juryvoorzitter

De kunstenaar speelde in op de basiselementen van de opdracht. Daarin werd een artistieke interpretatie gevraagd bij de tuinkamers die deel uitmaken van het architecturaal ontwerp van Robbrecht & Daem en Dierendonckblancke Architecten.

"De jury vond het ontzettend belangrijk om via de kunstintegratie een moment van verstilling te creëren", zegt juryvoorzitter Chantal Pattyn. "Van Snick staat bekend als an artist’s artist. Zowel bij tijdgenoten als bij jonge kunstenaars geniet hij een uitstekende reputatie. Zijn werk is heel gelaagd en visueel heel aantrekkelijk door de vormen en kleuren. Wie er zich in verdiept, ziet een heel universum opengaan."

Kleurrijke vormen

Ook VRT-CEO Paul Lembrechts is opgetogen. “Het nieuwe VRT-gebouw komt in een groen mediapark te liggen en zal een open karakter hebben. Bij de openbare omroep is het inherent druk. De integratie van het werk van Philippe Van Snick biedt dan een extra dimensie: zijn driedimensionale, kleurrijke vormen zullen een rustpunt bieden. De hele jury bleek verrukt over zijn ontwerp.”

2 Philippe Van Snick . © VRT

Van Snick heeft een zwak voor eenvoudige vormen en een vast kleurenpalet. In 1972 maakte hij de installatie 'Ping Pong', een referentie aan de pingpong-diplomatie tussen China en de VS. Vorig jaar actualiseerde hij het werk met 'Ping Pong Revisited' in M HKA. Hij is ook bekend van zijn 'Groot orgel' in de Brusselse havenwijk.

“Voor zo’n groot project moet je niks nieuws gaan uitvinden", zegt Van Snick zelf over zijn ontwerp voor de VRT. "Ik put uit bestaande sterke beelden. Ik noem ze decagonen, mijn tienhoeken. Het werk zal heel kleurig zijn, heel materiaalgebonden ook. Door hun dimensie zullen de kunstobjecten zeer aanwezig zijn en tegelijk zorgen voor verstilling”

nieuws

cult

zine