Rembrandt

Onbekende Rembrandt ontdekt

1 Het nieuw ontdekte schilderij van de hand van Rembrandt. © rv

Rembrandt van Rijn kan een schilderij aan zijn oeuvre toevoegen. Een Amsterdamse kunsthandelaar ontdekte een nog onbekend portret van de hand van de oude meester. Ook twaalf internationale experts hebben de authenticiteit van het werk ondertussen erkend. 

Share

'Ik kende het werk niet, en toch had ik het gevoel dat ik het hérkende'

Jan Six Man die werk ontdekte

Het werk in kwestie werd ontdekt door Jan Six, een Amsterdamse kunsthandelaar gespecialiseerd in oude meesters. Hij kwam het schilderij op het spoor in de catalogus van het veilinghuis Christie's waar het portret werd toegeschreven aan één van de leerlingen van Rembrandt. Maar Six had naar eigen zeggen meteen in de gaten dat het om een originele Rembrandt ging. 

"Ik hou me al jaren bezig met Rembrandt en de Amsterdamse barok", vertelt hij aan de krant De Tijd. "Ik kende het werk niet, en toch had ik het gevoel dat ik het hérkende." 

 Six telde 130.000 pond neer voor het portret van de jongeman en liet het het voorbije anderhalf jaar onderzoeken door een hele reeks Nederlandse en internationale Rembrandt-experts verbonden aan instituten als het Rijksmuseum, het Getty Museum in Los Angeles en het Rembrandthuis in Amsterdam. 

Ingenieus

Dankzij röntgen- en infraroodopnames en de analyse van verfmonsters werd het werk gelinkt aan andere Rembrandts zoals het portret van Marten Soolmans uit 1634. De manier waarop de kraag geschilderd is en het gebruik van het licht is zo ingenieus dat het schilderij wel door Rembrandt zelf en niet door één van zijn leerlingen geschilderd moet zijn.

 Het portret is vanaf morgen een maand lang te zien in de Hermitage in Amsterdam, daarna komt het op de markt. 

nieuws

cult

zine