expo

Nobelprijs Literatuur voor Doris Lessing

1 © UNKNOWN

De Nobelprijs voor Literatuur gaat dit jaar naar de Britse schrijfster en feministe Doris Lessing. Dat deelde de Zweede Academie donderdag in Stockholm mee. De schrijfster is 87 jaar en de elfde vrouw die de prijs krijgt. Het Nobelprijscomité koos haar omdat ze "de epische vertelster van de vrouwelijke leefwereld is, die op een sceptische, volhardende en visionaire manier een verdeelde samenleving onder de loep neemt".

De Nobelprijs Literatuur is 1,1 miljoen euro waard. De Zweedse koning Carl Gustav reikt hem op 10 december uit.

Doris Lessing was al meer dan dertig jaar in de running voor de Nobelprijs Literatuur. Ze verklaarde ooit dat ze hem nooit zou krijgen. Maar kort voor haar 88ste verjaardag, op 22 oktober, mag ze de hoogste onderscheiding in de literatuurwereld op haar naam schrijven. Haar werk "Het Gouden Boek" (1962) geldt als een klassieker in de feministische literatuur.

Haar literaire agent liet donderdag weten erg "verheugd" te zijn over de prijs "met zulk aanzien". Maar de auteur zelf is volgens hem in Londen aan het shoppen en nog niet op de hoogte. "We proberen haar te contacteren", zo zei hij.

Vorig jaar ging de Nobelprijs Literatuur naar de Turkse auteur Orhan Pamuk. (dpa/dm)

nieuws

cult