Kunst

Mysterieuze kunstverzamelaar die 670.000 euro betaalde voor Rubens-tekening is Fernand Huts

2 Fernand Huts, Katoen Natie © Thomas Sweertvaegher

De mysterieuze 'Vlaamse kunstverzamelaar' die een Rubens-tekening kocht op een Antwerpse veiling was niemand minder dan Katoen Natie-topman Fernand Huts (66), zo onthult De Morgen vandaag.

2 © Artur Eranosian
Share

'Het is een dubbelzijdige tekening. Profijtelijk: je krijgt er dus twee voor de prijs van één'

Fernand Huts toont zich tevreden met zijn aankoop

De studie van een Arabische ruiter ('Een paard en ruiter met tulband') door Pieter Paul Rubens die in Antwerpen ontdekt werd, is maandagavond onder de hamer gegaan bij het Antwerpse veilinghuis Bernaerts. Een telefonische bieder kwam over de brug met een bedrag van 670.000 euro. Zo'n mooi bod had het veilinghuis naar eigen zeggen niet verwacht. Wie kon daarvoor verantwoordelijk zijn?

Dat blijkt nu Fernand Huts, Katoen Naties flamboyante topman, te zijn. "Tja, wat moet ik daar op zeggen? Betrapt." Daags na de gemediatiseerde veiling heeft De Morgen Huts gebeld. Was hij de anonieme Vlaming die het winnende bod deed? De vraag was een beredeneerde gok. Hoeveel Vlaamse kunstverzamelaars zijn verzot op oude meesters én kunnen er vlot 670.000 euro voor neertellen? Huts dus.

"Een mens schaft zich niet elke dag een unieke Rubens aan. Maar nu mag iedereen het weten. Ik ben een tevreden man. (...) Een tekening van een paar honderdduizend euro: dat is geen impulsaankoop. Ik heb kunstexperts de tekening uitgebreid laten bestuderen", zegt Huts. "Om zeker te zijn van de echtheid, situering en waarde. Zij verzekerden mij dat het op alle vlakken om een zeldzaam werk ging. Een experiment van Rubens voor hij met penseel op paneel begon te schilderen. Zeg maar het begin van de barokgeschiedenis in Vlaanderen. En dan is het ook nog eens een dubbelzijdige tekening. Profijtelijk: je krijgt er dus twee voor de prijs van één."

Lees het volledige gesprek met Fernand Huts in de Plus-zone van deze krant.

nieuws

cult

zine