Foto

Martin Parr schenkt "een van belangrijkste fotoboekencollecties ter wereld" aan Tate Modern

- Mark Moorman - Bron: Volkskrant

De Britse fotograaf en verzamelaar Martin Parr heeft zijn fotoboekencollectie geschonken aan het museum Tate Modern in Londen. Parr (65) bracht in een kwart eeuw meer dan 12.000 fotoboeken bij elkaar, een verzameling die als een van de belangrijkste ter wereld wordt beschouwd.

1 Martin Parr © EPA

Parr is ook een van de drijvende krachten achter de oplevende belangstelling voor fotoboeken als verzamelobject. Samen met Gerry Badger stelde hij het monumentale, driedelige The Photobook: A History samen, om aandacht te besteden aan een in zin ogen "onderschat element in de culturele geschiedenis van de fotografie".

Parr is een van de bekendste fotografen van het fotopersbureau Magnum en produceert zelf ook fotoboeken met sterk uiteenlopende thema’s, bijvoorbeeld rond de manier waarop mensen hun vrije tijd doorbrengen tot verzamelingen van ansichtkaarten die hij bij elkaar bracht onder de noemer ‘boring postcards’.

Zijn verzameling bestaat uit klassieke fotoboeken, maar ook zeldzame portfolio's en in zijn ogen interessant werk van amateurs. Hij leende al eerder werk aan de Tate uit voor grote fototentoonstellingen rond William Klein, oorlogsfotografie en de expositie ‘Performing for the camera’.

Een deel van de boeken zal gebruikt worden voor exposities binnen het Tate, terwijl de hele collectie voor het publiek toegankelijk zal worden gemaakt via de bibliotheek van het museum.

nieuws

cult

zine