expo

Ludo Helsen wil eigen Boonexpo

Antwerps gedeputeerde Ludo Helsen (CD&V) is bezig met een eigen tentoonstelling over schrijver Louis Paul Boon, gebaseerd op het literaire oeuvre van de schrijver. "Om te bewijzen dat ik niets tegen de schrijver Louis Paul Boon heb", opperde Helsen in de Coreliokranten. "Meer zelfs: als auteur waardeer ik hem ten zeerste."

Onlangs haalde Helsen zich nog de woede van de Vlaamse kunstenaarswereld op de hals toen hij een tentoonstelling met een greep uit de Fenomenale Feminateek, Boons verzameling met erotische prentjes van al dan niet half- of volledig naakte meisjes en vrouwen, annuleerde. De kritiek was niet mals: Helsen zou, vanuit een provincialistische reflex, niet minder dan censuur hebben gepleegd.

Helsens argument voor de annulering was dat hij het artistieke gehalte van de collectie te laag vond. Bovendien was hij van mening dat bepaalde naaktfoto's te jonge meisjes afbeelden.

In de Boonexpo die Helsen plant om alle kritiek op zijn persoon in de kiem te smoren zullen stukken uit de 22.400 foto's tellende Feminateek worden opgenomen, maar ze blijven volgens Helsen beperkt tot een plaats op de achtergrond. Het zullen, nog volgens Helsen, ook uitsluitend beelden zijn die juridisch door de beugel kunnen.

Momenteel heeft Helsen al een volledige lijst van Boons werken opgevraagd en is hij naar een locatie aan het zoeken voor zijn Boonexpositie. Een mogelijke plaats is het Antwerpse Provinciehuis.

Volgens Helsen zelf wil hij met het initiatief vooral laten zien dat hij niets tegen Boon op zich heeft. De gedeputeerde, die naar eigen zeggen zelf aan een roman aan het werken is, stelt dat hij de werken van Boon al op vrij jonge leeftijd had gelezen. "Ik heb nooit gezegd dat hij een slechte mens was", zegt Helsen. "En al evenmin dat hij geen groot schrijver was." (dm)

nieuws

cult

zine