musea

Legermuseum morgen "uitzonderlijk" gesloten door "gebrek aan suppoosten"

Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis zal morgen 12 januari "uitzonderlijk" gesloten blijven wegens "een gebrek aan suppoosten". "De veiligheid van onze bezoekers en onze collecties kan die dag niet worden verzekerd", zo heeft het museum aangekondigd op zijn website.

1 De vliegtuighal van het Museum van het Leger en Krijgsgeschiedenis. © Wikimedia Commons/Marcelloo

"We hebben voor morgen gekozen omdat er die dag geen reservaties of begeleide bezoeken voorzien zijn", zo legt communicatieverantwoordelijke Marie-Hélène Billwatsch van het museum in het Brusselse Jubelpark uit. Volgens Billwatsch ontsnapt ook het museum niet aan de budgettaire beperkingen die Defensie zijn opgelegd. Langdurig zieken en medewerkers die op pensioen gaan worden niet meer vervangen.

Sabotage

PS-fractieleider in het Brussels parlement en Brussels schepen van Toerisme Philippe Close vraagt zich intussen luidop af of de sluiting niet voortvloeit uit "de wil van de N-VA en staatssecretaris Elke Sleurs om er alles aan te doen om de inspanningen van Brussel te saboteren" nu de hoofdstad na de aanslagen zich opnieuw als toeristische trekpleister wil profileren.

Close ontwaart een "opzettelijke strategie" die erin bestaat om nationale instellingen "beetje bij beetje droog te leggen om de ontmanteling en verhuis van bepaalde collecties naar Vlaanderen makkelijker te maken". In een reactie wijst het kabinet van Sleurs, verantwoordelijk voor wetenschapsbeleid, erop dat de staatssecretaris helemaal niet bevoegd is voor het Legermuseum.

Zwaar weer

Het Legermuseum, een federale wetenschappelijke instelling afhankelijk van het ministerie van Defensie, zit al jaren in zwaar weer. Er bestaat onzekerheid over zijn toekomst, de vakbonden laken de werkomstandigheden en in het verleden moest het kabinet van Defensie al een inspecteur naar het museum sturen om het beheer van dienstwagens en het gebruik van kredietkaarten onder de loep te nemen.

Het Legermuseum moet vanaf april opgaan in een nieuw transversale instelling die verantwoordelijk wordt voor het beheer van het militaire patrimonium, het "War Heritage Institute". Ook het Instituut voor Veteranen, het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk, de Historische Pool van Defensie en de Dodengang in Diksmuide zullen er deel van uitmaken.

nieuws

cult