Documenta

Kunst in tijden van crisis: artistieke hoogmis Documenta 14 opent in Kassel

Documenta, de vijfjaarlijkse kunsthoogmis, vindt dit jaar uitzonderlijk niet enkel plaats in Kassel, maar ook in Athene, symbolisch hart van de wereldwijde crisis. De tentoonstelling in de Griekse hoofdstad opende in april al haar deuren, vanaf zaterdag is ook overal in Kassel honderd dagen lang kunst te zien.

4 Marta Minujín voor haar Parthenon of Books, een replica van het Atheense origineel, waarvan de zuilen bekleed zijn met verboden boeken van vroeger en nu. © AFP

Aan het roer van Documenta staat deze veertiende editie de Poolse kunstcriticus en curator Adam Szymczyk. Hij nam de radicale beslissing om de moeder aller tentoonstellingen dit jaar niet in één, maar in twee steden te laten plaatsvinden. Artistiek leider Szymczyk: “Ik vond Kassel niet de beste plaats om na te denken over wereldpolitiek. We hadden een andere plek nodig om de vinger aan de pols te houden.”

Die andere locatie werd Athene, als symbool voor de financiële crisis, de vluchtelingencrisis én de crisis binnen de Europese Unie, en voor die keuze kreeg Szymczyk al bakken kritiek over zich heen. Hij kondigde zijn plan dan ook aan in het heetst van de strijd tussen Duitsland en Griekenland, de sterkste én zwakste schakel van EU. Szymczyk lanceerde de titel 'Learning from Athens', die velen een paternalistische inslag vonden hebben. Al snel verscheen de graffiti “Crapumenta 14” in de binnenstad, of nog “I refuse to exoticize myself to increase your cultural capital. Signed: The People”.

zine