expo

Jongste dochter van Willem Elsschot overleden

1 Willem Elsschot. © UNKNOWN

Ida De Ridder, de jongste dochter van gevierd schrijver Willem Elsschot, is overleden. Ze werd net geen 91 jaar en leefde van Elsschots zes kinderen het langst. Volgens Ida Dequeecker, een kleindochter van de schrijver die het nieuws bekendmaakte, koos ze voor een "goede dood".
 
De laatste tien jaar van haar leven zette Ida De Ridder zich in voor het behoud van het integrale archief van Willem Elsschot en ijverde ze ervoor om het als Vlaams cultureel erfgoed te laten erkennen.

Kaas
Het werk van haar vader kende ze door en door. Tot op het einde van haar leven bleef ze volgens Elsschots kleindochter antwoorden zoeken op vragen zoals waarom Elsschot zijn roman 'Kaas' voorstelt als een toneelstuk en wat de echte betekenis van het boek is. Haar hypothese luidde dat de kazen uit de roman symbool staan voor Elsscholts eigen literaire werk, dat tot dan geen succes kende.

Ida De Ridder schreef verschillende boeken over het leven van haar ouders zoals 'Willem Elsschot, mijn vader', 'Fine, levenslang met Elsschot' en 'De piano'.

Het afscheid van Ida De Ridder vindt plaats op vrijdag 11 september om 15 uur in het crematorium van Antwerpen. (belga/jv)

nieuws

cult

zine