MSK

Internationale kunstwereld betuigt steun aan geschorste MSK-directeur Catherine de Zegher

1 Catherine de Zegher voor het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK). © Veerle Frissen

In een open brief betuigen 63 namen uit de Belgische en internationale kunstwereld hun steun aan Catherine de Zegher, de geschorste museumdirectrice van het MSK .

De ondertekenaars spreken over een ‘mediacampagne zonder feitelijke basis’ met aantijgingen tegen het museum en de daar gepresenteerde collectie. Ze vinden dat De Zegher het slachtoffer is van trial by media. De ondertekenaars zeggen verbijsterd te zijn dat een internationaal gewaardeerd curator als Catherine de Zegher na aanvallen in de media geïsoleerd is.

De directeur van het Gentse Museum voor Schone Kunsten werd in maart van dit jaar opzij geschoven nadat er commotie ontstond omtrent de echtheid van een aantal in haar museum geëxposeerde Russische avant-gardewerken uit de Toporovski-collectie. 

Nu spreken 63 namen uit de kunstwereld hun steun uit aan De Zegher. Onder hen specialisten uit instellingen als Centre Pompidou, Tate Modern en het Museum of Centemporary Art in Sydney. Voorts zijn er academici uit Harvard, Princeton en Oxford. Kunstenaars die ondertekenen zijn onder meer Luc Tuymans, Eija-Liisa Ahtila, Mona Hatoum en Craigie Horsfield.

nieuws

cult

zine