Update

Gouden Ganzenveer voor Arnon Grunberg

1 Schrijver Arnon Grunberg. © anp

Schrijver Arnon Grunberg krijgt de Gouden Ganzenveer 2017. Gerdi Verbeet, voorzitter van de Academie De Gouden Ganzenveer, maakte dat deze avond bekend in het Nederlandse televisieprogramma Jinek.

Verbeet noemde Grunberg "een multitalent met een productie waar u en ik moe van zouden geworden''. De academie geeft de jaarlijkse culturele prijs aan iemand die iets bijzonders heeft gepresteerd op het terrein van het geschreven woord die ook een bijdrage heeft geleverd aan het maatschappelijk debat.

"Rare prijs"
Volgens de academie is Grunbergs betrokkenheid groot en is "geen vluchtelingenzee hem te hoog, geen oorlogsgebied hem te gevaarlijk, geen politiek onderwerp hem te netelig". Grunberg noemde het zelf een beetje "rare prijs", omdat het de eerste prijs is na de dood van zijn moeder. "Je schrijft niet omdat je prijzen wil winnen, maar je wil prijzen winnen omdat je hoopt dat je ouders trots op je zijn", reageerde de schrijver.

De prijsuitreiking is 6 april in Amsterdam. De Gouden Ganzenveer wordt sinds 2002 jaarlijks uitgereikt. Onder de eerdere winnaars zijn Annejet van der Zijl, Maria Goos, Kees van Kooten, Remco Campert en Geert Mak.

Dossier Boeken
Dossier Boeken

Lees alle artikels

nieuws