architectuur

Gentse bibliotheek De Krook hoort bij de mooiste ter wereld

1 © BELGA

De Krook in Gent hoort volgens de Britse openbare omroep BBC tot de tien mooiste en modernste bibliotheken ter wereld. Op de website lees je hoe het nieuwe gebouw sterk contrasteert met de andere historische monumenten in Gent, "een middeleeuwse metropool met een grote studentenpopulatie en net zo mooi als Brugge".

De strakke metaalstructuur van "het open huis voor kennis en innovatie" heeft een verwaarloosde hoek aan de waterkant helemaal doen herleven, staat er verder. "Je kunt er zelfs aan 3D printen doen", is de schrijver verwonderd over het aanbod in "het balkon over de stad".

Concurrentie in de top tien krijgt De Krook van onder meer de Library of Birmingham in het Verenigd Koninkrijk, de Bibliotheca Alexandria in Egypte en het Library and Learning Centre aan de universiteit van Wenen in Oostenrijk.

De Krook is een initiatief van stad Gent, de Universiteit Gent en IMEC. In maart dit jaar ging ze voor het publiek open. De bouw van het 17.500 vierkante meter grote gebouw duurde drie jaar en kostte 65 miljoen euro.

Het ontwerp is van Ralf Cousée, Klaas Goris en het Spaans-Catalaanse bureau RCR Arquitectes.

nieuws

cult

zine