Literatuur

Dimitri Verhulst schreef mooiste literaire zin van 2014

1 Dimitri Verhulst. © ANP

Auteur Dimitri Verhulst heeft de Tzum-prijs 2015 gewonnen voor de mooiste zin in een boek uit 2014. De zin staat op pagina 15 in 'Kaddisj voor een kut' en luidt: "Jouw kapsel, voor zover dat nog een kapsel mocht worden genoemd, had veel weg van zo'n in die dagen in zwang rakende ecologische tuin, waarin elke menselijke ingreep als een misdaad tegen de natuur werd beschouwd". Verhulst krijgt 36 euro, één euro voor elk woord, en een beker.

De literaire weblog Tzum gaat elk jaar op zoek naar de mooiste literaire zin van het afgelopen jaar. Eerdere laureaten zijn onder meer Jeroen Brouwers, Tom Lanoye, Erwin Mortier en Peter Buwalda.

Dit jaar is de prijs voor Dimitri Verhulst, die eerder al verschillende keren genomineerd was. Andere genomineerde zinnen kwamen van onder meer Erwin Mortier, Nina Polak, Jeroen Brouwers en Griet op de Beeck.

De jury looft Verhulst als "een echte stilist". "Hij behoort tot het soort schrijvers waar de jury van houdt: schrijvers die nog een zin durven te formuleren die langer is dan tien woorden. In de Nederlandstalige literatuur worden die schrijvers een beetje schaars, het door ons eerder opgemerkte anorexiaproza lijkt steeds verder op te rukken", klinkt het. De jury ziet in de winnende zin een "ironische drietrapsraket".

De volledige lijst met nominaties staat op tzum.info/tzum-literatuurprijs

Share

Jouw kapsel, voor zover dat nog een kapsel mocht worden genoemd, had veel weg van zo'n in die dagen in zwang rakende ecologische tuin, waarin elke menselijke ingreep als een misdaad tegen de natuur werd beschouwd

De winnende zin
Dossier Boeken
Dossier Boeken

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine