Bruegel

'De Volkstelling te Betlehem' van Bruegel toont belastingsinning in Wijnegem

1 © Pieter Bruegel

De Volkstelling te Betlehem van schilder Pieter Bruegel de Oude toont een belastingsinning in Wijnegem. De schilder maakte het werk niet als kritiek op het Habsburgse gezag, maar in opdracht van een vooraanstaande koopman. Dat blijkt uit onderzoek van kunsthistorici Sabine van Sprang en Tine Meganck.

Bruegel werd altijd als een rebelse schilder gezien. De auteurs hebben de tekenen van opstand in zijn schilderijen nu grondig onderzocht, en hun ontdekking brengt een meer genuanceerde blik op de man. Zo konden ze voor De Volkstelling te Betlehem de opdrachtgever identificeren: Jan Vleminck, een rijke Antwerpse koopman die in 1566 heer van Wijnegem werd. Het werk toont dan ook de belastingsinning in Wijnegem ten voordele van deze Vleminck. De onderzoekers legden de link op basis van de afgebeelde hoeve, die toehoorde aan de koopman.

De bevindingen staan te lezen in het te verschijnen Bruegels Wintertaferelen, uitgegeven bij Mercatorfonds. Aan het boek zijn drie jaar zoekwerk vooraf gegaan en werd vrijdag al voorgesteld in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel, naar aanleiding van het vertrek van twee werken richting Wenen. Daar loopt van 2 oktober tot 13 januari een grote overzichtstentoonstelling rond Pieter Bruegel, naar aanleiding van de 450e verjaardag van diens dood.

Dossier Kunstzaken
Dossier Kunstzaken

U kan nog wel een straffe tentoonstelling aan? Onze kunstredactie weet waarheen.

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine