Expo

De minimensjes strijken neer in Gent

Slinkachu stelt nieuw werk tentoon in Museum voor Schone Kunsten

Wie het kleine niet eert, loopt beter niet langs bij het Museum voor Schone Kunsten Gent. Of net wel. Slinkachu vormt er het boegbeeld van Manufactories of Caring Space-time, een expo die focust op al waar je snel overheen kijkt: je omgeving en je medemens.

4 In Antwerpen maakten ze in 2012 voor het eerst kennis met 'de kleintjes'. © rv

Aan de ingang van het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent warmen twee minimannetjes zich op aan een brandende sigaret. Het is een uitnodiging van streetartist Slinkachu om binnen te gaan kijken naar Manufactories of Caring Space-time. "Slinkachu vormt de ultieme synthese van ons opzet", klinkt het bij het museum. "We willen mensen weer bewust maken van elkaar. De werken van Slinkachu doen ons twee keer kijken, scherper en trager, om het hele plaatje te zien. We hebben twee jaar gewerkt rond communicatie en wisselwerking."

De Britse kunstenaar, intussen al elf jaar in de weer met zijn Little People, plaatst minimensjes in de publieke ruimte en laat hen op een hartverwarmende manier een verhaal vertellen met lege colablikjes en andere onbenulligheden. Het werk van de streetartist vormt nu ook het sluitstuk van het internationale project van Catherine de Zegher dat draait rond communicatie, migratie en de wegwerpcultuur.

Hoewel de streetartist zo min mogelijk in hokjes wil geduwd worden, ging hij toch in op de vraag van het MSK. "Manufactories of Caring Space-time trekt de nodige gesprekken op gang", verklaart de Brit. "Het is goed dat mijn werk deel uitmaakt van een project dat inzet op engagement. Ik blijf verder gewoon mijn ding doen."

Zes installaties zijn er te zien - vier ervan zijn gemaakt voor de laatste Museumnacht en twee nieuwe werken worden geïntegreerd in de expo die nog tot augustus loopt. Van een schijnbaar achtergelaten handtas waar de minimensjes een tentoonstelling in organiseren tot een rijtje kleine avonturiers die met een slakkenhuis op de rug een binnenmuur van het MSK beklimmen.

zine