Literaire selfie

De literaire selfie: een poëtisch zelfportret in 160 tekens

2 Ook dichteres Maud Vanhauwaert was samen met onder andere Koen Peeters, Bernard Dewulf, Bart Meuleman en Leo Pleysier aanwezig op de prijsuitreiking. © Jonas Lampens

Ter gelegenheid van zijn 16e verjaardag ging literair tijdschrift DW B in samenwerking met BOZAR op zoek naar de mooiste literaire selfie. Deze poëtische pennen wisten zichzelf met wat knappe bewoordingen ook 'buiten beeld' vast te leggen.

Als talig tegengewicht voor de populaire selfies die al enkele jaren het sociale media landschap weten te veroveren, ging literair tijdschrift DW B op zoek naar de mooiste literaire selfie. Binnen een woordlimiet van 160 tekens konden poëtische pennen hun talent aanwenden om van zichzelf een talig zelfportret neer te zetten. De winnaars van die wedstrijd werden gisteravond op een literaire avond in BOZAR bekendgemaakt. De avond - en de wedstrijd - stond overigens ook in teken van de tentoonstelling 'FACES THEN/FACES NOW' die daar momenteel loopt.

Winnaars

De literaire selfie die met de hoofdprijs aan de haal ging, was die van Valérie du Pré uit Sint-Amandsberg. Het portret werd door de jury uitverkozen uit een reeks van 153 inzendingen, waarvan er 59 uit Nederland kwamen.

'Hipstamatic, lens Jane, flitser uit, filmrol Ina's 1969,

bewaard naar bibliotheek op vrijdag 13 februari 2015 om 11 uur.

Lees mijn lippen want ik ben het waard.'


Ook deze twee genomineerden verdienden met hun zelfportret een ereplaatsje.


'Ik hoef niet te kunnen zien om te weten.

Flexibel met mijn aan elkaar geringde lijf.

Spartelend ga ik door het leven.

Het standpunt van een worm heb ik u gegeven.'

(Donna de Vries uit Roosendaal, Nederland)'Ik ben een waarachtig leugentje.

Een uitgesmeerde flits van woorden.

Een kortstondig tevreden schim.

Een beeld volledig uiteengereten in 160 vastgelopen tekens.'

(Jan Nieuwenhuis uit Utrecht, Nederland)

Prijzenpakket

2 © kos

Als schrijfster van de winnende selfie krijgt du Pré van de organisatie een abonnement op DW B 2015 én de special editions 'Allen vlees, Scènes. Robert Devriendt' en '50 fictieve gebouwen'. Uitgeverij Hannibal schenkt daarbovenop ook haar twee fraai uitgegeven tentoonstellingscatalogi: 'Europese portretfotografie sinds 1990' en 'Eerste overzicht van de portretkunst in de renaissance in Vlaanderen en Nederland sinds de jaren 1950'.

Dossier Boeken
Dossier Boeken

Lees alle artikels

nieuws