Literatuur

Das Magazin start uitgeverij

Arnon Grunberg investeert

1 Daniël van der Meer (l) en Toine Donk zijn de drijvende krachten achter Das Magazin © An-Sofie Kesteleyn

Na het stof van het Nederlandse letterenlandschap te hebben geblazen met hun literaire tijdschrift en festival, starten de jongens van Das Magazin nu een eigen uitgeverij. Arnon Grunberg is een van de investeerders. "De boekenwereld heeft twintig jaar stilgestaan, ook bij de uitgeverijen is het tijd voor een frisse wind."

Share

'Het boekenvak red je niet alleen door te schrijven en boeken te kopen, soms moet je investeren'

Arnon Grunberg

Toine Donk en Daniël van der Meer, de Amsterdamse jongens achter Das Magazin, noemen zichzelf literaire multitaskers. Een betere naam kun je inderdaad niet bedenken voor de oprichters van een literair tijdschrift, organisatoren van een literair festival, leesclubs en liveshows. Een lijstje dat nu vervolledigd wordt met de niet te onderschatten bezigheid van 'boekenuitgever'.

Het afgelopen jaar voerden Donk en Van der Meer gesprekken met verschillende investeerders. De namen van de uiteindelijke mede-eigenaars van hun uitgeverij willen de Das Mag-jongens voorlopig niet lossen.

Maar dat was buiten het onstuimige enthousiasme van Arnon Grunberg gerekend. In zijn 'Voetnoot' in de Volkskrant vertelt de schrijver hoe hij tijdens een diner met twee literaire journalisten op de hoogte werd gesteld van de uitgeversplannen van Das Magazin. Lang hoefde Grunberg niet te twijfelen; vorige week ondertekende hij zijn contract. "Het boekenvak red je niet alleen door te schrijven en boeken te kopen, soms moet je investeren", legt hij in de Volkskrant uit.

Sexy

Sinds Das Mag in 2011 het daglicht zag, is het Nederlandse literatuurwereldje niet meer hetzelfde. Stellen dat Das Mag boeken weer sexy maakt, is geen overdrijving: het tijdschrift gaat al vier jaar vlot over de toonbank en de festivals en leesclubs zijn steevast uitverkocht. Afgelopen herfst debuteerde Das Mag Festival in ons land in samenwerking met De Morgen; een succes dat ook dit jaar voortgezet wordt.

Over hoe Das Magazin de uitgeverswereld revolutionair zal moderniseren, laten Donk en van der Meer ons voorlopig nog in het duister: "We zijn in volle voorbereiding van een perfect, nieuw team dat we rond ons verzamelen. Zodra dat afgerond is, treden we naar buiten met onze plannen."

Dossier Boeken
Dossier Boeken

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine