Museum

Centre Pompidou opent volgende lente al expo in Brusselse Citroëngarage

1 In de Citroëngarage komt een nieuw Brussels museum voor moderne en hedendaagse kunst. De verbouwingswerken beginnen pas in 2019, maar Centre Pompidou wil er volgend jaar al een expo organiseren. © Photo News

Al in maart volgend jaar zal Centre Pompidou een tentoonstelling maken in de Brusselse Ciroëngarage, waar een nieuw museum komt. Dat is erg snel, want er is zelfs nog geen architect aangesteld om het pand te verbouwen. 

Ze staan blijkbaar te popelen, bij Centre Pompidou. Het Parijse museum voor hedendaagse kunst gaat meewerken aan een nieuw museum in de Brusselse Citroëngarage, en laat weten dat ze al over een half jaar daar een expositie plant. Daarmee wacht Centre Pompidou niet op de bouwprocedure, zo zegt Serge Lasvignes, voorzitter van Centre Pompidou in Le Soir. 

Het is immers nog niet duidelijk wie het pand mag verbouwen, daarvoor zijn nog zeven architectenbureau's in de running. De werken zouden pas in 2019 starten en de officiële opening van het nieuwe Brussels museum voor moderne en hedendaagse kunst is pas voor 2020, of misschien zelfs pas het jaar daarna. Over de tentoonstelling is nog niets bekend.

Sinds vorig bekend raakte dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor het nieuwe museum in zee gaat met Centre Pompidou, zijn er veel vragen over hoe dat precies zal gaan. Gaat de Parijse kunstinstelling, dat dit jaar zijn veertigste verjaardag viert, er de lakens uitdelen of is ze slechts een partner in dit verhaal? Wordt de Citroëngarage een bijhuis zoals in Metz? En wat met de collectie van het Brussels Museum voor Schone Kunsten, waarvoor nu geen plaats is om ze te exposeren?

Veel antwoorden biedt Lasvignes nog niet. Op een persconferentie bleef de man op de vlakte, en de situatie is volgens hem complex. "In Brussel zullen we eerder de exploitant zijn dan de drager van het project. De stad biedt een enorme rijkdom op het vlak van hedendaagse kunst, dus we zullen samenwerkingen aangaan." Ook voor de expositie van volgend jaar, wil hij wel graag in zee met een Brusselse partner.

nieuws

zine