expo

Brussel en Lausanne ruziën over erfenis van choreograaf Maurice Béjart

1 © UNKNOWN

De Fondation Maurice Béjart in Lausanne haalt zwaar uit naar het pas ingehuldigde Maison Maurice Béjart Huis (MBH) in Brussel. De stichting neemt het niet dat het Maurice Béjart Huis zich de naam en het werk van de choreograaf eigen maakt. De Zwitserse stichting noemt zichzelf "de enige erfgenaam" van de dansmeester.
 
Het MBH, dat op 31 augustus ingehuldigd werd, eert Béjart, die in Marseille geboren werd en in 2007 in Lausanne overleed, maar die een groot deel van zijn carrière in België doorbracht. Zo startte hij in Brussel het Ballet van de XXe Eeuw op in 1960. In 1985 verliet hij de hoofdstad.
 
Woning
In de Belgische pers lekte uit dat Stichting Maurice Béjart in Lausanne het Brusselse initiatief absoluut niet kan smaken. "Het Belgische project heeft geen legitimiteit om zichzelf als vertegenwoordiger van Béjart en zijn werk op te voeren", staat te lezen in een brief van een advocaat van de Zwitserse stichting.
 
Dat Béjart in België een ereplaats krijgt, is niet meer dan normaal, oordeelt het Maurice Béjart Huis daarentegen. "Het Huis is meer dan een museum of stichting; het is de plek waar hij gewoond en gecreëerd heeft", repliceert Jacques De Decker, lid van de raad van bestuur van het MBH.
 
Bovendien zit er nog een financieel addertje onder het gras aangezien de Stichting Maurice Béjart de commerciële rechten opeist.

Op 22 november houdt het Huis een opendeurdag. (belga/jv)

nieuws

cult

zine