Design

Architectenduo Robbrecht & Daem maakt poppenkast

Vanaf donderdag stelt het architectenbureau Robbrecht & Daem, bekend van de omstreden stadshal in Gent, zijn zelfontworpen poppenkast tentoon in Antwerpen. Het sobere ontwerp moet kinderen aanmoedigen om hun verbeelding te gebruiken.

2 De poppenkast, ontworpen door Robbrecht & Daem. © Maarten Vanden Abeele

Architectenduo Robbrecht & Daem is vooral bekend omwille van hun gestileerde ontwerpen van openbare gebouwen, zoals het Concertgebouw in Brugge of de Stadshal in Gent. Maar Paul Robbrecht en Hilde Daem werken ook op kleinere schaal. In de Antwerpse galerij Valerie Traan wordt morgen voor het eerst in ons land hun zelfontworpen poppenkast getoond.

De uitgepuurde, opvouwbare poppenkast, in rood of zwart geschilderd hout, werd ontworpen voor Valerie Objects, en in januari voor het eerst getoond op de IMM Furniture Fair in Keulen. Voor ontwerper Paul Robbrecht markeert de poppenkast een terugkeer naar zijn jeugd, vertelde hij toen aan designmagazine Dezeen. "Ik ben opgegroeid in Lovendegem, een klein dorpje. Elke week presenteerde een plaatselijke familie een poppenkast in het achterkamertje van een café. Het leek een miniatuurtheater. Ik was er helemaal door gehypnotiseerd."

Het idee om zelf een poppenkast te maken, had vooral familiale redenen. "Mijn vader heeft deze poppenkast eigenlijk getekend voor zijn kleinkinderen", vertelt Paul Robbrechts zoon Johannes, medewerker bij Robbrecht & Daem, aan De Morgen. "In eerste instantie hebben we maar vijf exemplaren gemaakt, voor de familie. Het idee was dat dit een soort familiestuk zou worden, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven."

Verbeelding gebruiken

Maar de poppenkast werd dus veel meer dan dat. "In Keulen werd er zeer positief gereageerd", aldus Johannes Robbrecht. "Ik denk dat het voor veel mensen appelleert aan een soort kindertijd, er schuilt een zekere naïviteit in."

Share

'Het idee was dit dit een familiestuk zou worden, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven'

Johannes Robbrecht

Het sobere ontwerp, met het kasteelachtige puntdak, moet kinderen aanmoedigen om hun verbeelding te gebruiken, aldus Paul Robbrecht. "Deze poppenkast is te vergelijken met een doos houten blokken."

Paul Robbrecht ontwierp en maakte ook de poppen voor zijn eigen miniatuurtheater. "Zijn kleinkinderen vinden dit heel leuk", verklaart Johannes. "De poppen hebben ook namen die refereren aan hun eigen naam. Voor hen is dit echt iets dat hun grootvader voor hen heeft gemaakt."

2 Een van de handgemaakte poppen van Paul Robbrecht. © Maarten Vanden Abeele

nieuws

cult

zine