Kunstprijs

Antwerpen reikt eerste kunstprijs voor het mooiste drukwerk uit

Fransman Valentin Capony wint eerste KoMASK Master Printmaking Award

In Antwerpen is de eerste KoMASK Master Printmaking Award uitgereikt aan Fransman Valentin Capony. De prijs voor het mooiste drukwerk van jonge grafische kunstenaars is de eerste Europese award in zijn soort.

3 ‘Crawling 1’ van Valentin Capony. © RV/Valentin Capony

De 27-jarige Valentin Capony uit Lyon (Frankrijk) won deze eerste editie met zijn driedelige werk ‘Crawling’. Aan de award is een geldprijs van 2.000 euro verbonden. De grafische kunstenaar studeerde in 2016 af aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Brussel.

De nieuwe award is een initiatief van de Koninklijke Maatschappij ter Aanmoediging der Schone Kunsten (KoMASK), dat met de KoMASK Master Salon Award al een soortgelijke prijs voor jonge schilders uitreikt.

“Het ontbrak in de Europese kunstwereld aan een grote prijs voor beginnende grafische kunstenaars”, zegt Bart’d Eyckermans, voorzitter KoMASK. “Deze award zat er al lang aan te komen, maar moet nu eindelijk de aandacht vestigen op al die jonge talentvolle kunstenaars. Ze zijn uiteraard nog niet zo gekend, maar hebben allen een enorm potentieel en gaan gegarandeerd de huidige art scene veranderen. Ze kunnen met hun werk vaak een jong, groot publiek van liefhebbers en verzamelaars aanspreken.”

3 ‘Crawling 2’ van Valentin Capony. © RV/Valentin Capony

Samen even sterk

Volgens de internationale vakjury zijn de drie winnende kunstwerken van Capony “samen even sterk als elk werk apart”. “Zijn werk is consistent, volwassen en vertoont een hedendaagse toepassing van het Printmaking. Er wacht hem een mooie toekomst.”

De andere inzendingen kwamen onder meer van academies uit Antwerpen, Luik, Stockholm, Londen, Kopenhagen, Madrid en Helsinki. Elke Academie mocht drie kunstenaars afvaardigen die elk drie werken konden insturen. Het werk van Capony werd gekozen uit 57 ingezonden werken van 19 grafische kunstenaars.

3 ‘Crawling 3’ van Valentin Capony. © RV/Valentin Capony

Een groot deel van de ingezonden kunstwerken is nog tot 28 april te bekijken in De Lange Zaal (Venusstraat 36, Antwerpen). Ook de werken van Capony zijn er tentoonsteld.

komask.be

cult