expo

Amazon laat auteurs verdienen aan fanfictie

- Bewerkt door: Stefan Grommen - Bron: ANP
1 Amazon-baas Jeff Bezos REUTERS

Amazon wil mensen die fanfictie schrijven een manier geven om daar geld mee te verdienen zonder in slepende juridische conflicten verwikkeld te raken. Het internetbedrijf heeft daartoe Kindle Worlds in het leven geroepen.

Fanfictie wordt geschreven door fans, die bijvoorbeeld personages uit hun favoriete boek, televisieserie of film gebruiken in zelfbedachte verhalen. Amazon wil er met het platform Kindle Worlds voor zorgen dat zowel schrijvers als de oorspronkelijke rechthebbenden uitbetaald krijgen.

Auteurs die een tekst van minstens 10.000 woorden aanleveren ontvangen via Kindle Words 35 procent van het verkoopbedrag aan royalties. Het geld wordt maandelijks overgemaakt. Bij stukken van van 5000 tot 10.000 woorden krijgt de schrijver 20 procent van het verkoopbedrag.

'Gossip Girl'
Tot nu toe heeft Amazon één rechthebbende partij vastgelegd: Alloy Entertainment. De overeenkomst maakt het onder meer mogelijk om fanfictie te schrijven die gebaseerd is op 'Gossip Girl', 'Pretty Little Liars' en 'Vampire Diaries'. Amazon verwacht dat snel meer deals volgen.

Als alles volgens plan verloopt, opent de Kindle Worlds-winkel in juni zijn deuren. Dan worden 50 verhalen aangeboden, in sommige gevallen geschreven door beroemde schrijvers. Vanaf dat moment kan iedereen zijn eigen stukken fanfictie via Kindle Worlds te koop aanbieden.

nieuws

cult

zine