AfricaMuseum

AfricaMuseum heropent: “Was er een genocide? Misschien onbedoeld, maar het resultaat was hetzelfde”

Vernieuwd AfricaMuseum werpt ook licht op donkere bladzijden Belgische geschiedenis in Congo

Honderdtwintig jaar na zijn oprichting als pronkstuk van koning Leopold II, en na vijf jaar renovaties, heropent het AfricaMuseum in Tervuren dit weekend met een vernieuwde tentoonstelling én een Afrikaanse blik op verleden en toekomst. “Het kolonialisme was een immoreel systeem dat we afwijzen.”

Wie vroeger het AfricaMuseum bezocht, viel al snel over standbeelden die de Afrikaanse bevolking als ‘primitieven’ voorstelden, zoals dat van een man in gemaskerd luipaardkostuum die een slaaf onderwerpt. Over de controversiële geschiedenis van Congo als privé-eigendom van koning Leopold II, en later van Belgisch Congo, viel toen nog geen kritisch woord te bespeuren. En al evenmin over de actualiteit uit het hart van Afrika vandaag. Vanaf dit weekend is dat voorgoed anders.

5 Een ivoren buste van koning Leopold II, de omstreden stichter van het museum, stond vroeger centraal in de grote rotonde maar is nu verbannen naar een hoekje in het museum. Elders in de tentoonstelling geven Afrikaanse intellectuelen in videoboodschappen kritiek op zijn koloniale bezetting van Congo. © Eric de Mildt

Precies 120 jaar na de oprichting als koloniaal pronkstuk van koning Leopold II heropent het vernieuwde AfricaMuseum in Tervuren met als doel het verleden correct te duiden én de brug te slaan met het bruisende Afrika van nu.

nieuws

cult

zine