Expo

"De toekomst is te belangrijk om over te laten aan experts"

Expo. M HKA nodigt futurologen uit voor 'Een tijdelijk toekomsteninstituut'

- Lotte Beckers - Bron: Eigen berichtgeving

Hoe ziet de wereld er uit binnen pakweg vijftig jaar? Het vernieuwde M HKA nodigt internationale futurologen en kunstenaars uit om allerlei scenario's te bedenken. Is de totale instorting wel zo erg als het klinkt?

1 Opgeleid als wetenschapper en ingenieur probeert de Congolees Jean Katambayi Mukendi een wereld op te roepen van machineachtige objecten, die hij uitvoert in karton en gekleurd papier. © Joris Casaer

Stel je voor dat iedereen in de supermarkt een andere prijs betaalt voor een doos melk, afhankelijk van zijn of haar consumentenprofiel. Hoe groot is je ecologische voetafdruk? En ben je lid van een ngo? Zo ja, dan betaalt u minder.

Het is een toekomst die Mei-Mei Song, een futurologe uit Taiwan, voorstelt in het M HKA. Ze toont ook een affiche voor een holografische band die zijn wereldtournee in één uur afwerkt wegens overal tegelijk zichtbaar, en de autobiografie van een moedige robot uit 2027 die “alle obstakels en stereotypen heeft overwonnen” en zich heeft opgewerkt tot een populaire spirituele leider.

nieuws

cult

zine