Imkermars

"De sociale bij doet het beter dan de mens"

Kunstenaar Louis De Cordier organiseert imkermars als artistiek statement voor de bij

Een ondergrondse bibliotheek in de Sierra Nevada en een mars door Gent in witte imkerpakken om aandacht te vragen voor het lot van de bij: kunstenaar Louis De Cordier wil de wereld veranderen.

2 De Cordier (links) tijdens de stille imkermars door Gent. © Eric de Mildt
Share

'Onze patriarchale structuur heeft het moeilijk. In de wereld van bijen staat de koningin en organische samenwerking centraal’

Louis De CordierLouis De Cordier

Uit een pand in de Gentse Burgstraat komt plots, op een doordeweekse donderdagochtend, een stoet mensen in witte imkerpakken gestroomd. De witte vlek passeert het Gravensteen, loopt naar de Korenmarkt en verder de stad in. “De bij en zijn lot staan symbool voor allerlei problemen waar deze wereld mee kampt”, had kunstenaar Louis De Cordier de imkers toegesproken. Toch geen protestborden, geen slogans. En noem dit vooral geen betoging, maar een artistiek statement. 

“Problemen als klimaatverandering en landbouw lokken vooral boosheid en angst uit, en dat werkt niet. We willen een nieuwe visie brengen, iets constructief doen”, legt De Cordier uit na de mars, terwijl hij zichzelf probeert te bevrijden van het witte net om zijn hoofd.

nieuws

zine