expo

'Ceci n'est pas une pipe' even terug thuis

1 Het iconische 'La trahison des images' komt tijdelijk terug naar Brussel.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSK) halen het schilderij van surrealist René Magritte "La trahison des images", beter bekend als 'Ceci n'est pas une pipe', naar België voor de expo 'Magritte, Broodthaers & de hedendaagse kunst'. 

Het iconische werk is dan voor het eerst sinds 1971 weer in ons land te zien. Het verlaat nu tijdelijk het Los Angeles County Museum of Art, waar het een vast onderkomen heeft. De tentoonstelling opent morgen en loopt tot 18 februari 2018. Het is de afsluiter van het Magrittejaar bij de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSK). 

De tentoonstelling is opgebouwd als een - hoe kan het ook anders - tegendraadse retrospectieve van het werk van Magritte. Het parcours begint met het laatste werk dat hij afwerkte en eindigt bij zijn beginperiode. Tegelijk toont het de invloed die de grootmeester ook nu, 50 jaar na zijn dood, nog heeft op de hedendaagse kunst.

De expositie toont meer dan 150 werken schilderijen, tekeningen, foto's en films van Magritte en hun interpretaties door hedendaagse kunstenaars zoals Marcel Broodthaers of Andy Warhol. Het is bovendien Broodthaers die de artistieke verwantschap met Magritte het best belichaamt door zowel het statuut van het object als dat van de taal in vraag te stellen.

De tentoonstelling is er ook eentje op maat van museumbezoekers met een handicap, want speciaal voor de gelegenheid staan er vier tactiele stations met brailleschrift in de zalen. Voor de slechthorende bezoeker is er ook een inleiding in gebarentaal. Tijdens 'Magritte, Broodthaers en de hedendaagse kunst' zullen de KMSK en het Magrittemuseum uitzonderlijk 7 dagen op 7 open zijn.

nieuws

cult

zine