Eten

Hummus, hoemoes, hoummous of humous: het blijft lekker

Het schijnbaar simpel gerechtje is aan een steile opmars bezig

Er was eens een romig, beige goedje dat harten beroerde, passie liet opflakkeren, maar ook clanoorlogen en competities uitlokte. De naam is hummus.

Share

'Hummus is in Israël wat frietjes hier zijn'

Yossi Israel (Chickpea)

Hummus, hoemoes, hoummous of humous, zo je wil. Letterlijke vertaling uit het Arabisch: kikkererwt. Daarmee ken je onmiddellijk het hoofdingrediënt van het originele recept, dat aangevuld wordt met tahin (sesampasta), olijfolie, citroensap, knoflook, peper en zout. De kikkererwtenpasta is populairder dan ooit. Het staat op elke menukaart, van de Midden-Oosterse local resto’s tot de nieuwste minimalistische bars en fine dining spots. Sandra en Pascale, die van op tv, maar evengoed die van om de hoek, slaan duchtig kikker­erwten aan het pureren. En vandaag schakelt zelfs de trouwste minnaar van het bordje gemengd al eens over op een potje triple hummusdip.