Open kaart

Geen dansles maar kraaibiefstuk en hoevekip bij Hula in Heule

Dit restaurant is een ode aan de Zuid-West-Vlaamse thuis

2 ©rv

In ‘Open Kaart’ bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trekt Femke Vandevelde naar Hula in Heule.

Hula! Nee, de hoofdredactrice heeft me niet op dansles naar Hawaï gestuurd. Al doet de naam ‘Hula’ wel degelijk een belletje rinkelen in Zuid-West-Vlaanderen. Hula is de oorspronkelijke naam van Heule, de Kortrijkse deelgemeente waarnaar locals Thijs en Aurélie hun restaurant hebben vernoemd.

De voormalige stallen van een hoeve maakten plaats voor een eigentijds restaurant met veel blank hout, oker geverfde baksteen, een foto van schrijver en Heulenaar Stijn Streuvels en een naamdicht van Hula.

Hoewel de verknochtheid aan Heule overduidelijk is, verliet Thijs zijn geliefde dorp voor tempels als Sea Grill, Maison Pic en Hof van Cleve. Nog straffer: voor Piet Huysentruyt – de culinaire Bono van de Lage Landen – runde hij zelfs twee zomerseizoenen Le Lutin Gourmand.

Na een lange werkdag plof ik neer op een stoel en bezeer mijn kont. Uit gebrek aan elegantie of een kussen? You tell me. Op het krijtbord naast mij lees ik het maandmenu. Voor 39,50 euro krijg je achtereenvolgens noordzeekrab, bosduif of zalm en nestea van bloedsinaasappel geserveerd.

Share

Ik smul, al is de chef wat karig geweest met mijn sjalotsaus

Als aperitief ga ik voor een gin-tonic en mijn lief kiest een klassieke whisky sour. De balans van zijn drankje is totaal zoek, en dat geldt ook voor de whisky. Hij laat zijn drankje staan en toch duurt het zeker nog een kwartier voor iemand een bedenkelijke blik opzet en vraagt wat er scheelt.

De voor- en hoofdgerechten zijn opgesplitst in classics en specials, met hier en daar de vermelding van een streekproducent. We laten garnaal­kroketjes (ik) en sepia à la plancha (hij) volgen door een kraaibiefstuk met sjalotsaus (ik) en traag gegaarde hoevekip (hij).

Terwijl de dotjes rouille de iets te lopende vulling van de kroketten helemaal goedmaken, wordt de zeekat van mijn partner in haar jus gecombineerd met gandaham die allesbehalve krokant is. Knapperig vanbuiten, zacht van­binnen, daarom kies je toch voor een planchabereiding?

©rv

Wanneer de playlist bij Aerosmith aanbelandt, begin ik naar mijn onglet te verlangen en mijn vriend naar zijn mals en sappig kippetje. Aha, daar komen de borden. Ik smul, al is de chef wat karig geweest met mijn sjalotsaus. In het bord van Jens zie ik naast herfstige champignons ook kippenmaagjes in zijn groentemengeling liggen. Ik proef, maar mis volle smaken en kruidigheid.

Verrast werden we niet, maar een doorgedreven focus op een beperkte kaart als ode aan de streek kan daar misschien verandering in brengen.

Hula, Wittestraat 2, Heule, 056 90 15 83, gesloten op dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag

Verlichting. Het sobere kleurenpalet van het restaurant levert een harde combinatie op met het koele licht. Dimbare verlichting zou een meerwaarde geweest zijn.

Waar is dat feestje? Naast het restaurant heeft Hula nog een feestzaal voor 100 mensen.

8501. De huisstijl is een ode aan Heule. Zo draagt de bediening fier de postcode van Heule op de borst.

Terras. Het gezellig ingerichte terras lijkt een uitgelezen plek om te aperitieven met een bord tapas, en om een streepje zon mee te pikken. 

cult