In memoriam

Franse gastronomie rouwt om boegbeeld chef Robuchon, pureepaus met 32 sterren

1 De Franse chef Joel Robuchon bij de opening van een nieuw restaurant op 4 januari 1994 in Parijs. © AFP

Enkele maanden na de dood van Paul Bocuse verliest Frankrijk opnieuw een monument van de haute cuisine. 'Pureepaus' Joël Robuchon (73) overlijdt aan kanker.

In de zomer van 1995 ontploft een bom in de Franse restaurantwereld: restaurant Robuchon in Parijs staat te koop. De Franse chef is 50, op de top van zijn carrière, en wil met pensioen. “Drie sterren is te stresserend”, verklaart hij. Drieëntwintig jaar later mag Joël Robuchon wereldwijd 32 Michelin-sterren achter zijn naam schrijven, en staat een naar hem genoemde internationale koksschool in de steigers, gelieerd aan de prestigieuze hotelschool van Lausanne. "Un projet qui me tient très à coeur", zoals hij vorig jaar verklaarde. Hij zal de opening niet meer meemaken.

Robuchon werd geboren in Poitiers, in een eenvoudig gezin, vader metselaar, moeder aan de haard.

nieuws

cult

zine