Belgische topchef

Deze topchef inspireert 25 jaar na zijn dood nog steeds

Willy Slawinski was zijn tijd ver vooruit

Dat de chef van Apicius in Gent zijn tijd ver vooruit was, daar is iedereen het over eens. Eigenzinnig en visionair, gepassioneerd tot in het absurde en zo perfectionistisch dat het pijn deed. Vijfentwintig jaar na zijn dood: een prachtig boek, een maand vol bijzondere menu’s, een ode aan Willy Slawinski.

"Waarschijnlijk het grootste talent dat de Belgische keuken ooit heeft gekend, en jammer genoeg kreeg hij nooit de erkenning die hij verdiende", zei Piet Huysentruyt ooit, en hij noemde Willy Slawinski als de chef die hem inspireerde om de omslag te maken van een conventionele naar een vernieuwende keuken.

In een tijd waarin iedereen lijkt te fermenteren en zonder room of andere zware ingrediënten te koken, is het bijna ondenkbaar dat er maar een keuken bestond: de conventionele. Maar een kwarteeuw geleden was Slawinski met zijn Apicius aan het Citadel­park in Gent een pionier.

cult