Video

Deze Gentse gaat op een wel heel bijzondere manier de strijd aan met voedselverspilling

Op het menu vanavond: curry met bananenschillen

Jaarlijks wordt één derde van het voedsel bestemd voor consumptie verspild. Met haar foodconcept Vegamuze gaat de Gentse onderneemster Eveline Versluys (26) op originele wijze de strijd aan. "Curry met bananenschillen, brownies met restjes champignons… Overheerlijk, geloof me."

De Gentse onderneemster Eveline Versluys van Vegamuze. ©Fernand Van Damme

Volgens de Food and Agriculture Organisation (FAO) van de Verenigde Naties gaat wereldwijd elk jaar 1,3 miljard ton voedsel verloren. De Vlaamse consument verspilt gemiddeld tussen de 15 en 23 kilogram per jaar. De verspilling van alle huishoudens in Vlaanderen opgeteld, levert een verspilling van 94.000 tot 142.000 ton voedsel op. 

"Misselijkmakende cijfers waar je niet onberoerd bij blijft", zegt Versluys. "Ik ben op zoek gegaan naar een creatieve manier om die verspilling tegen te gaan."

Met haar concept Vegamuze kookt Versluys volgens de 'Less Waste, More Taste'-formule. "In mijn bereidingen verspil ik zo weinig mogelijk ingrediënten om er nog meer smaak uit te halen", legt ze uit. "Zo maak ik cheesecake met bloemkoolbladeren, brownies met restjes champignons en curry met bananenschillen." 

Share

'Ik wil niemand bekeren tot hardcore veganisme'

Eveline Versluys

Dat laatste spreekt het meest tot de verbeelding. Versluys: "Als ontbijt maak je een bananensmoothie en in plaats van de schil weg te gooien, kan je die in water laten weken en er 's avonds een overheerlijke curry van maken. Een recept afgekeken uit de Indische keuken, daar is dat de normaalste zaak van de wereld." (Bekijk de video of lees het recept hieronder)

"Ik wil niemand bekeren tot hardcore veganisme", zegt de Gentse. "Ik wil enkel aantonen hoe lekker en veelzijdig de plantaardige keuken kan zijn. En dat er wel degelijk een alternatief bestaat voor het weggooien van tonnen voedsel."

Zo bereidt u zelf de curry met bananenschillen

Versluys' fameuze bananencurry. ©Fernand Van Damme

Ingrediënten (2p)
- Schil van 3 biobananen (goed wassen voor pesticiden)
- 2 tenen look, fijn geplet
- 1/2 chilipeper
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 cm verse gember, geraspt
- 150 gram kikkererwten
- 250 ml kokosmelk
- 1 tomaat, in blokjes
- 1 kaneelstok
- 2 kardemompeulen
- 1 kruidnagel
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1 tl garam massala
- 1 tl kurkumapoeder
- himalayazout
verse koriander (optioneel)

Methode
- Was de banaan eerst goed voor u hem pelt. (Het bananenvlees kunt u invriezen en later gebruiken in een lekkere smoothie). Snij de bananenschil in fijne reepjes.
- Verhit een eetlepel plantaardige olie en voeg er de ui, look, gember, chilipeper en tomaat aan toe. Stoof een minuut aan.
- Voeg er nu alle specerijen aan toe en fruit op een zacht vuurtje tot uw keuken heerlijk begint te ruiken.
- Roer nu de bananenschil onder het currymengsel en bak nog eens een minuut aan. Voeg nu de kokosmelk, kikkererwten en een flinke snuif zout toe.
- Laat 15 minuten pruttelen.
Serveer de curry met verse koriander en rijst of naanbrood.

Vegamuze palmt dit weekend de Gentse ontbijt- en lunchzaak O’yo in voor een pop-up in het teken van voedselverspilling. Drie dagen lang kunnen bezoekers proeven van Versluys' originele gerechten.

cult